Les glaçades tardanes afecten el 100% de la producció de poma de muntanya del Prepirineu i Pirineu
Tota la producció perduda. Els productors de poma de muntanya del Pirineu i Prepirineu s’enfronten a la pitjor collita de la seva història. La raó: 10 dies de glaçades quan l’arbre ja havia florit
Fa 10 anys de la primera collita comercial de poma de muntanya del Pirineu. I en aquest temps han tingut temporades bones i d’altres de pitjors, però mai abans s’havien trobat amb un escenari com el que preveuen aquesta tardor. Els productors donen la temporada per perduda al 100%.
Segons explica el president de la cooperativa Biolord, Josep Pintó, el problema és que les altes temperatures d’aquest hivern van fer avançar la floració dels arbres. Per tant, les glaçades al maig -que no són un fenomen estrany al Pirineu- s’han carregat la floració. A més, explica, no ha estat una glaçada puntual, sinó que, en total, hi ha hagut 10 dies de glaçades.
Davant d’aquest escenari, Pintó subratlla el que per a ell és una evidència: “cultivar a muntanya és una autèntica heroïcitat”.
Per lluitar contra episodis de glaçades com el d’aquest any, Pintó explica que la millor solució és implantar un sistema de reg per aspersió. El problema, diu, és que es necessita molt cabal d’aigua, 40 litres per hectàrea i segon, i, a més, és car. Un sistema que, a més, té la seva complexitat ja que, segons diu, no poden passar més de 40 segons a caure aigua sobre la poma. Tot plegat, fa que molts dels productors no puguin permetre’s implantar-lo.
Malgrat els problemes, Josep Pintó, de la Cooperativa Biolord diu que l’únic que els fa continuar és la sort que el seu producte, la poma de muntanya, és exclusiu”. I és que qui potencia totes les propietats organolèptiques de la poma és l’alçada i a la Valla de Lord, al Solsonès, son els que cultivem a més alçada de tot Europa, entre 800 i 1.400 metres d’altitud. Per tant es tracta d’una poma excel.lent.