Gestionar les urbanitzacions envoltades de bosc River Park Pont de Vilomara
Els ajuntaments reclamen “més complicitat” de les administracions superiors per a gestionar les urbanitzacions envoltades de bosc, i evitar incendis.
Per exemple, la urbanització River Park, situada al Pont de Vilomara i Rocafort, té 11 quilòmetres de carrers, cases a mig fer i molts solars abandonats. L’estiu passat un gran incendi va entrar a la urbanització, va obligar a desallotjar 300 persones i va calcinar una trentena de cases. Un precedent que, degut al canvi climàtic, cada cop pot ser més freqüent.
L’actual alcalde i candidat del PSC, Enric Campàs, relata que la gestió de les urbanitzacions és “una prioritat”, però Campàs admet que sense la complicitat d’altres administracions és molt difícil.
Campàs situa la gestió forestal i la neteja de les franges com a prioritat. Assegura que en aquests moments el consistori està fent un inventari de les finques que hi ha a la urbanització per comprovar de qui és la titularitat i obligar-los a fer la franja de seguretat.
Sílvia Oliva és la candidata d’ERC, el principal grup a l’oposició. Es presenta per primer cop a l’alcaldia i ho fa conscient que la gestió de les urbanitzacions ha de ser una prioritat. Com el seu rival, considera que les franges de seguretat són imprescindibles i assegura que, des d’ERC, es buscaran totes les fórmules, mitjançant ajuts i subvencions, perquè la propietat privada pugui fer-les.
De fet, les urbanitzacions amb dèficits urbanístics són un maldecap per als ajuntaments de municipis petits i amb pressupostos reduïts. També és el cas del Bruc (Anoia), que té una extensió de 47 quilòmetres quadrats -97% de terreny rústic- i tres urbanitzacions, dues de les quals sense recepcionar.
A Catalunya hi ha gairebé 1.500 urbanitzacions repartides per tot el territori. Moltes d’aquestes es van construir als anys setanta amb poc control urbanístic i, des d’aleshores, arrosseguen problemes estructurals. Només la meitat d’aquest miler i mig d’urbanitzacions han aconseguit adequar-se a les normatives actuals de clavegueram, asfaltat de carrers o canalització d’aigua i, per tant, els ajuntaments les han pogut recepcionar i assumir-ne la gestió. A més, moltes es troben en zones envoltades de bosc, un fet que suposa un perill davant d’un possible incendi forestal.