El Parc Rural de Montserrat compta amb l’única sala de desfer d’ús compartit que hi ha a Catalunya
El Tall, com se l’anomena, ja ha acollit alguns cursos de formació sobre manipulació càrnia, però està previst que a partir del mes que ve els ramaders ja puguin començar a fer servir les instal·lacions per tallar la seva pròpia carn.
La tècnica del Parc Rural de Montserrat, Marta Martínez, n’explica el seu funcionament
El Tall és un obrador compartit que ha impulsat el Parc Rural de Montserrat i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya a través del BCN Smart Rural, un projecte europeu que impulsa la Diputació de Barcelona..
De fet, la creació de la sala de desfer compartida és una idea que sorgeix dels mateixos ramaders de Montserrat, la majoria dels quals fan ramaderia extensiva que, a més de treure rendiment de la carn o la llet dels animals, també fan un servei ambiental perquè pasturen el sotabosc
És el cas, per exemple, de la Maria Àngels Altimira, que practica la ramaderia extensiva de vaques des del 2003 a la finca Mas Set-Rengs, a Sant Salvador de Guardiola
La Valentina Muñoz és una pastora del Parc Rural de Montserrat. Tenen cabres lleteres ecològiques a Làctics Casanueva, a Sant Vicenç de Castellet, i creu que l’obrador compartit els ajuda amb les seves despeses
Totes dues constaten que el sector ramader està passant per un moment molt crític, i afecta sobretot a les petites empreses on l’administració no dona cap ajuda per tirar endavant les empreses, les quals reclamen més subvencions.