Revisió de les autoritzacions de 800 granges
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat el procediment per revisar les autoritzacions ambientals de més de 800 granges de porcí i aviram que considera d’incidència ambiental elevada a Catalunya. Osona és una de les principals comarques afectades, que segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, registra cinc porcs per cada habitant. Això són més de 780.000 caps de bestiar porcí, suposant quasi el 15% de la població de porcs a Catalunya.
La revisió se centra en granges que disposen de més de 2.000 porcs de cria o més de 750 truges i que representen el 58% del total de les 1.400 instal·lacions incloses en l’àmbit d’aplicació de la nova Directiva d’Emissions Industrials europea. Una norma que reforça l’aplicació de millores tècniques, posant l’accent en les prescripcions que fan referència, fonamentalment, a la gestió nutricional de porcs i aus de corral; a l’elaboració de pinsos; als allotjaments dels animals; a la recollida, emmagatzematge, processat i aplicació agrícola de les dejeccions; i a l’emmagatzematge del bestiar mort. L’accent, segons informa Territori, s’està posant en la prevenció i la reducció de les emissions d’amoníac a l’atmosfera, un dels principals aspectes ambientals d’aquestes activitats sobre els que cal incidir, juntament amb la possible contaminació de les aigües subterrànies per nitrats.
Segons la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, l’organisme que portarà a terme les revisions, aquestes millores tècniques són considerades ambientalment més netes i econòmicament més viables.
La mateixa Directiva fixa un termini de quatre anys a partir de la publicació de les decisions perquè l’autoritat competent revisi i actualitzi totes les condicions del permís de cada instal·lació. De moment, el Departament ja ha revisat quasi 80 autoritzacions ambientals on s’han incorporat les millores aprofitant els expedients en tràmit per a la modificació dels permisos ambientals i ja treballa en una nova base de dades d’activitats per tal de millorar l’eficiència, minimitzar tràmits i reduir les molèsties als ramaders.