Rècord de contaminació a les fonts

El Grup de Defensa del Ter ha publicat les dades del mostreig anual de fonts d’Osona i el Lluçanès, un recull que permet analitzar las situació dels aqüífers de la comarca pel que fa a paràmetres de contaminació i qualitat de l’aigua. El més destacat d’aquest any és que una de cada tres fonts que el Grup de defensa del Ter ha analitzat enguany està seca. En total, el mostreig s’havia de fer a 166 fonts i no ha pogut completar-se per la situació de sequera a 51 de les fonts, que s’han trobat que no rajaven. Un cas paradigmàtic és la font Grossa de Centelles, que és de les primeres que el grup va començar a analitzar ara fa vint anys. A la sequera, s’hi suma l’ús de l’aigua mitjançant pous, que empreses utilitzen per captar aigua per a altres usos. A tot això, una plataforma veïnal ha iniciat una recollida de firmes per salvar al font i que torni a brollar aigua

Fora de la sequera, el mostreig de fonts que fa anualment el Grup de Defensa del Ter ha tornat a demostrar que la tendència de la contaminació continua empitjorant. La meitat de les fonts analitzades estan contaminades amb una mitjana de nitrats de 61 miligrams per litre, mentre que l’Organització Mundial de la Salut posa el límit per a la seguretat humana als 50 miligrams per litre. Això significa que el 68% de les fonts estan contaminades i el 87% de les fonts superen aquest límit marcat per l’OMS. Aquest any, el rècord de contaminació el marca la Font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà, amb 557,6 mil·ligrams de nitrats per litre d’aigua. Aquesta xifra suposa multiplicar per onze el límit marcat per l’OMS. La segueixen la Font del Raig de Torelló amb 284 mil·ligrams, i la Font Salada de Gurb amb 246 mil·ligrams i mig.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close