Eradicar les espècies invasores

L’abandonament d’animals exòtics a la natura per part de particulars afecta directament a la biodiversitat. És el cas dels parcs naturals que gestiona la Diputació de Barcelona. Alliberar carpins daurats o tritons alpins quan ja no es volen a casa impacta en l’hàbitat de les espècies autòctones i es perd biodiversitat. Així ho han constat tècnics de la diputació i investigadors de la Societat Catalana d’Herpetologia que estan fent un seguiments dels amfibis en aquests ambients lacustres. Alerten que aquests alliberaments tiren per terra anys de feina ambiental.

Si bé el canvi climàtic ja és un factor que ha fet més difícil la vida de les espècies autòctones, afegir-hi espècies invasores que lluiten amb ells pel mateix aliment, agreuja més la situació. A més de ser competència directa també poden transmetre malalties mortals com ara fongs o virus.

Fins ara, segons els investigadors, s’han detectat una vintena d’exemplars de tritó alpí. Una xifra que pot semblar baixa però quan es parla que aquests 20 només són els adults, la preocupació incrementa. De fet, els subadults, que no han detectat, poden estar al bosc durant 3 anys fins que retornen a les basses. Per aquesta raó s’ha d’actuar de forma constant per poder-los eradicar. Una de les hipòtesi que més pes està guanyant entre els investigadors és l’alliberament per treure’n benefici econòmic. L’objectiu és deixar-los a les basses com a incubadora natural per, més endavant, recollir-ne les cries per vendre.

Al Parc del Castell de Montesquiu, per exemple, fa 4 anys que es va impulsar un projecte de recuperació de basses naturals.

Tot i el resultat positiu, Joan Carles Àngel explica que la preocupació continua perquè la gent no és conscient de les dificultats de gestió que això comporta i els elevats costos.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close