Recuperaran varietats antigues de vinya del Bages en un camp experimental a l’entorn de la Torre Lluvià de Manresa

Un projecte a tres bandes entre la DO Pla de Bages, l’entitat social Ampans i l’Ajuntament de Manresa servirà per a recuperar varietats antigues de vinya del Bages en un camp experimental a l’entorn de la Torre Lluvià de Manresa
Prop de tres hectàrees de terrenys agrícoles –amb la idea d’ampliar-se fins a cinc- serviran per a plantar 9 varietats de les 25 que s’han anat recuperant en els darrers anys de boscos i vinyes abandonades. Tres d’elles són endèmiques de la DO Pla de Bages, com la Malvasia Roja de l’Estruch, el negrelló, i el turbat o coromina, tot i que en algun cas encara cal acabar de definir-li el nom.

En total, es plantaran 9.000 ceps. A més, també es plantaran diversos ametllers i oliveres de varietats autòctones del territori. El projecte s’ha materialitzat gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Manresa –que cedeix els terrenys-, la DO Pla de Bages –que coordinarà el projecte- i Ampans –que aportarà la mà d’obra per cultivar les varietats-.

Es tracta d’un projecte força inèdit a Catalunya, ja que malgrat hi ha iniciatives particulars de recuperació de varietats autòctones, no tenen constància que cap altra DO catalana hagi posat en marxa un projecte com aquest.
Aquest projecte arriba poc després de fer-se públic que l’Ajuntament de Manresa ha iniciat els treballs per rehabilitar l’espai de l’entorn de la Torre Lluvià, l’obra modernista de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa.

Antigament el Bages comptava amb 27.000 hectàrees de vinya i actualment en té al voltant de 500. L’objectiu de la DO Pla de Bages és arribar a les 1.500 hectàrees a llarg termini i, per això, Soler ha fet una crida perquè els agricultors del territori apostin per plantar vinyes a les seves terres.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close