Senglars a les vinyes del Bages
La superpoblació de senglars obliga els viticultors a fer servir el seu enginy i gastar diners per a intentar preservar la collita.
De fet, la queixa pels efectes de la fauna salvatge no és exclusiva dels productors de raïm, però aquesta època de l’any, amb els ceps carregats de gotims a punt de veremar, són segurament els qui més en parteixen les conseqüències.
Per això, molts han decidit a tancar les seves vinyes, ja que el simple filat elèctric, el vailet, no atura aquests animals. És una iniciativa cara, però de moment l’única que els assegura que els senglars no acabin entrant a les vinyes.
La superpoblació de senglars i ara també de cabirols és un fet. Segons dades de Territori i Sostenibilitat, la densitat d’aquest animal ha experimentat un fort augment en els darrers anys a Catalunya: se’n cacen uns 40.000 anualment i s’estima que el cens poblacional se situa entorn els 120.000 individus. Al Bages, la població s’estima que hi ha entre 6 i 9 senglars per quilòmetre quadrat.
El cert és que a trets no s’arreglarà el problema, i de moment l’esterilització d’exemplars només és un projecte i la reintroducció d’espècies predadores, com el llop o l’ós, està mal vista pel sector ramader.
Mentrestant, els viticultors esperen cada matí arribar a la vinya i haver-se avançat al senglar, que ara ja es presenta en manades de fins a 25 exemplars.