La neu, ingredient secret de l’arròs de Bagà

Més de mig metre de neu acumulats a la plaça Galceran de Pinós van fer témer fins a últim moment per la celebració de la festa de l’arròs, que finalment es va poder dur a terme desafiant el fred i el gel. La gent tampoc no va fallar omplint la plaça porxada per aplaudir i donar escalf als dansaires de l’Esbart Cadí a la tradicional ballada de l’arròs.

L’ajuntament de Bagà va fer mans i mànigues els dies previs a la celebració de la festa de l’arròs per netejar la plaça Galceran, carrer Raval i plaça Catalunya, de neu i gel acumulats per la nevada dels dies 4 i 5 de febrer. Es va haver de llogar maquinària extra i destinar-hi força de braços de la brigada per garantir que la festa de l’arròs no quedaria suspesa. Així, Bagà va donar continuïtat a una tradició que entronca en l’època medieval, quan fa més de set-cents anys es passava per les cases del poble a recollir menjar, llenya i diners per poder fer un àpat per la gent necessitada de la vila i fora muralles. Des d’aleshores que el diumenge de carnestoltes primer i finalment el segon diumenge de febrer per establir una data fixe, Bagà ha mantingut inalterada la celebració de fer un àpat popular.

Feia uns quants anys que Bagà no celebrava la festa de l’arròs enmig de la neu. El blanc element, força habitual a l’antiga capital de l’Alt Berguedà va ser l’ingredient inesperat d’una festa que serà recordada també pel fred viu que es va passar a la plaça.

Decidits de mena, la gent de Bagà no es va arronsar per la neu i el fred i, un any més, van omplir la plaça i els carrers acompanyants als gegants en la cercavila per portar veïns i veïnes cap a la plaça.

Un cop sota les arcades i ben posicionats als bancs que rodegen el centre de la plaça, van començar les exhibicions de ballet protagonitzades per l’Esbart Cadí de Bagà, que aprofita la festa de l’arròs per fer una de les ballades més importants de l’any i que serveix per obrir la temporada de ballets. La gent va aplaudir agraint l’esforç de balladors i balladores per realitzar l’exhibició en un ambient més d’antes que el viscut els darrers anys caracteritzats per la bonança tèrmica.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close