Les pluges de la tardor passada són les responsables que aquesta primavera les al·lèrgies al pol·len estiguin sent especialment intenses

De gener a març, la pol·linització predominant ha estat la del xiprer i, ara, està pujant la del plàtan d’ombra. Els experts adverteixen que les al·lèrgies van ‘in crescendo’: si actualment un 20% dels catalans són al·lèrgics, al 2050 ho serà el 40%. L’últim Estudi Epidemiològic de les Malalties Al·lèrgiques a Catalunya del centre especialitzat Al·lergo Centre, que data del 2018, revela que 2,5 milions de catalans tenen una al·lèrgia.

A Catalunya hi ha 67 especialistes en la xarxa pública,per a 7.500.000 persones, segons la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), de manera que per complir els nivells de l’OMS caldria 83 més, és a dir, més del doble.
A la província de Girona hi ha sols dos al·lergòlegs, mentre que a Tarragona hi ha 13; a Lleida, quatre, i a Barcelona, aproximadament, uns 48. A més, com apunta la presidenta de l’SCAIC, Teresa Dordal, a això se suma que “el 31% d’aquests professionals estan contractats a temps parcial”, el que implica que només hi ha “56 jornades completes” per a una població de 7.500.000 persones.
La conselleria de Salut no aclareix quants al·lergòlegs calen a Catalunya, però sí “preveu” augmentar les places d’aquests especialistes en el MIR a partir de l’any que ve.
Al Bages, les al.lèrgies durant la primavera venen donades pel pol.len. La Dra. Farrés dona uns consells per intentar evitar.ho.
Aquesta és una de les comunitats d’Espanya amb una menor ràtio d’al·lergòlegs per població tot i que un de cada quatre ciutadans té una malaltia al·lèrgica. Tot i així no es detecten al Bages llargues llistes d’espera i tenint en compte que pot arribar a ser una malaltia que quan afecta pot ser molt greu s’atèn amb rapidesa als pacients.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close