Petits productors d’Osona i el Bages s’alien per fer més viable la sobirania alimentària
Set productors de la Catalunya Central van engegar al maig el projecte Fem-ho fàcil, per fer aliar-se i crear economies de petita escala. Aquesta iniciativa pretén rendibilitzar qüestions com la distribució, la producció o la comercialització dels aliments per augmentar la visibilitat dels seus productes i arribar a més clients.
Tal com està organitzat el mercat alimentari actualment, els consumidors s’acostumen a tenir una àmplia oferta de productes tot l’any. Els productors adverteixen que això afecta a la qualitat del producte i, també, al canvi climàtic.
La sostenibilitat no només recau en la producció, sinó també en el transport i la distribució. Per això, neixen iniciatives com Camàlics.
Tot i que la societat i les institucions cada cop estan més conscienciades, sobretot arrel de la pandèmia de la Covid-19 i de la guerra d’Ucraïna, el preu és un dels factors clau per apostar pels petits projectes.
Alguns petits productors de la Catalunya central, tres del Bages i quatre d’Osona van iniciar Fem-ho fàcil per, tal com el nom indica, facilitar l’accés a la ciutadania de productes propers, de qualitat i a preus justos. D’aquesta manera, aposten pel comerç local, a l’hora que promouen una l’alimentació saludable i sostenible.