L’art de la pedra seca ha estat inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO

La inclusió de l’art de la pedra seca ha estat presentada en una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya.
El seu nom oficial és, en anglès: «Art of dry stone: knowledge and techniques» (L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques).
La Catalunya central i, sobretot, el sector del vi del Bages, està especiament satisfet amb aquesta inclusió, ja que el Bages és la comarca amb més barraques de pedra seca de tot Catalunya.
Així consta en la Wikipedra, una enciclopèdia en línia sobre aquests elements característics que va ser creada fa sis anys per l’Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l’Associació Drac Verd. En la llista també destaca el Moianès, que ocupa la cinquena posició amb 959.
A banda de la peculiaritat de les tines al mig de la vinya, també de pedra seca i úniques al món.
La tècnica i coneixement de la pedra seca consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D’aquesta manera, s’han erigit cabanes o barraques, masos, marges, cisternes, paravents, carrerades o cabanes, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre, etc.
La pedra seca es practica des de la prehistòria, sobretot a partir del neolític. A Catalunya en tenim nombrosos testimonis, que s’han produït ininterrompudament des dels ibers (segle VI aC) fins als nostres dies. L’edat d’or de la pedra seca al nostre país va de finals del segle XVIII fins a finals del segle XIX.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close