Puig-reig ja disposa del pla director històric arqueològic del castell de Merola
La diputació de Barcelona ha lliurat a l’ajuntament de Puig-reig el pla director històric i arqueològic del castell de Merola. L’objectiu del pla és determinar l’abast i dimensions del conjunt monumental així com definir les etapes d’evolució constructiva i funcional.
Entre els anys 2018 i 2019, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, va executar les obres de consolidació i restitució de la torre del castell de Merola, a Puig-reig, originari del segle XIII. Des d’aleshores fins ara, s’ha estat treballant en la redacció d’un pla director històric i arqueològic del conjunt patrimonial del castell de Merola, format per la torre de guaita, l’església parroquial de Santa Maria, les ruïnes de diferents habitatges històrics i una bateria de com a mínim deu tines construïdes a meitat del segle XIX.
Aquest mes de febrer, la Diputació ha lliurat el document en el qual es determinen l’abast i dimensions del conjunt monumental a partir de la recerca documental en arxius medievals i d’època moderna. Gràcies a aquesta documentació, s’han pogut definir les etapes de l’evolució constructiva i funcional del castell i els edificis del voltant.
S’han consultat tant dades registrals i patrimonials, fotografies i planimetria, així com altres fonts documentals. També s’han pogut determinar aspectes arquitectònics del castell gràcies a diversos sondeigs arqueològics realitzats durant els treballs de consolidació i museització de la torre.
A partir d’aquest document, l’ajuntament podria encarregar en un futur la redacció d’un pla estratègic que permeti, gràcies a l’anàlisi global del conjunt patrimonial, definir les actuacions necessàries per garantir-ne la pervivència i difusió.