Vic celebra la dissetena edició de la fira Làctium
La festa del formatge artesà ha tornat aquest cap de setmana el Parc Jaume Balmes. La dissetena edició del Làctium ha deixat a la ciutat de Vic un cap de setmana farcit de formatges. Més d’una quarantena d’artesans han reivindicat l’excel·lència dels seus productes a través d’una celebració que ha apropat als vigatans i vigatanes més de dues-centes mostres per tastar i comprar. Els formatgers i formatgeres no han parat de treballar. La fira ha tornat a ser l’excusa perfecta per mostrar la varietat dels seus productes.
Un Làctium que a més a més no para de créixer, els organitzadors han destacat l’augment de participació, ENGUANY amb 11 elaboradors nous respecte a l’any passat.
A part de les mostres i les parades, l’esdeveniment ha comptat amb reunions, exposicions, tallers i conferències. El plat fort de la vetllada, un any més ha estat l’entrega de premis. En joc, ser escollit com el millor formatge Artesà Català i el Millor Pastís de Formatge. Com a novetat, en aquesta edició no només s’ha premiat el millor formatge sinó que el jurat ha creat 13 categories. Els guanyadors s’han anat fent públics els dies previs, i a Vic, s’ha anunciat el millor formatge de pasta tova, el millor formatge blau i el millor mató. Pel que fa al premi de millor formatge català, se l’ha endut el formatge Tou del Mujal d’Ovella, una peça de pasta tova d’ovella de la Formatgeria Cal Músic que ha estat valorat per la seva qualitat.
Per la seva banda, el premi del concurs al millor pastís de formatge se l’ha tornat a endur la Pastisseria Sant Llehí, de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor. El guanyador s’ha escollit d’entre el total de 35 participants, que havien de contenir com a base de la crema del pastís un mínim d’un 20% de formatge català, estar cuits al forn i no superar els 20 centímetres de diàmetre.