Unió de Pagesos denúncia el Bisbat de Vic
El Bisbat de Vic ha fet públic un comunicat en resposta a la denúncia feta pública per la Unió de Pagesos. El sindicat agrari denuncia el Bisbat vigatà i el de Solsona per haver registrat al seu nom en els darrers 25 anys un total de 430 propietats –ermites, esglésies, capelles, rectories, terrenys i cementiris–, tant públiques com privades, de les comarques del Bages, l’Anoia i el Berguedà.
En el seu comunicat el Bisbat de Vic assegura que la immatriculació dels temples catòlics ha estat un procés no arbitrari i completament legal. Segons el bisbat, cada vegada que l’església registrava una propietat presentava la documentació que provés que allò era de titularitat eclesial i que coincidís amb el cadastre. Tot això, asseguren, d’acord amb la legalitat vigent i amb la supervisió professional d’una pluralitat de tècnics independents i imparcials.
UP considera que el procés de les immatriculacions, que vol dir inscriure per primer cop una propietat al registre, és il·legal i clandestí i denuncia que està basat en una regulació que va fer la dictadura franquista. De fet, segons el sindicat, la meitat d’aquestes apropiacions indegudes es van fer entre el 2014 i 2015, l’any de coll que va deixar el PP abans de derogar la normativa elaborada l’any 1946 i que permetia als bisbes actuar com a notaris.
Unió de Pagesos demanarà al Parlament que aprovi una resolució en contra d’aquest procediment i als Ajuntaments que portin als plens mocions en aquesta mateixa línia. També reclamen que es faci pública la llista de totes les immatriculacions que l’Església catòlica hauria fet a Catalunya. Unió de Pagesos compareixerà el proper mes d’octubre a la Comissió de Justícia del Parlament per denunciar les irregularitats que, segons ells, hauria comès l’Església catòlica.
Alhora, el sindicat també demanarà a tots els grups parlamentaris que instin al Ministeri de Justícia a sol·licitar als registres de la propietat les notes de totes les immatriculacions fetes per l’Església a Catalunya a través de l’article 206 de la Llei Hipotecària en els últims 25 anys.
En el seu comunicat el Bisbat insisteix que ha actuat de forma legal i que en cap cas ha pretès apropiar-se de res de manera indeguda. Diu que l’Església ha registrat el que documentalment li constava com a propi i que no tenia propietari anterior al seu nom. També expressen que “si puntualment s’ha comès algun error no hi ha cap problema per revisar el cas concret”.