Reduir la generació de purins al 50%

Fa anys que el sector porcí està al centre de debat per la gran generació de purins i els conseqüents nivells de nitrogen que això implica. Amb l’objectiu de minimitzar els continguts elevats de nutrients en zones de Catalunya amb una elevada concentració de bestiar, com és el cas d’Osona, el Govern ha treballat per buscar, conjuntament amb el sector, noves fórmules que ajudin a minimitzar l’impacte dels purins.

El projecte, nomenat ‘Futur Agrari’, presentat aquest dimecres a Vic, s’ha allargat durant quatre anys i hi han participat un total de 6.500 persones, entre agricultors, tècnics o estudiants, entre altres. Entre les principals conclusions, hi ha el fet que millorar la gestió de l’aigua i de l’alimentació pot permetre un eficient maneig de les dejeccions.

En aquest sentit, disminuir el consum de pinso, ajustar-ne la proteïna i utilitzar nous tipus d’abeuradors pot disminuir la generació de purins fins al 50%. Per altra banda, entre les mesures, també hi ha el fet de potenciar l’ús de cultius secundaris, com la colza farratgera o la civada negra, que podrien arribar a captar cada any de l’ordre de 50 a 150 quilos de nitrogen per hectàrea. Amb aquesta actuació, s’aprofitaria aquest nitrogen que ja existeix al sòl i es disminuiria la possible contaminació de les aigües en cas de les pluges abundants.

El Decret de dejeccions, que el Govern preveu aprovar entre setembre i octubre d’aquest any, fixarà quines de les mesures que s’han provat durant el projecte ‘Futur Agrari’ seran d’obligat compliment. El director general d’Alimentació en funcions, Carmel Mòdol, ha assegurat que algunes d’aquestes mesures comptaran amb el suport econòmic del Govern –tot i que no ha concretat en quina mesura- i d’altres, ha dit, hauran de ser subvencionades pels mateixos ramaders. Mòdol ha demanat al sector que utilitzi part dels seus beneficis (400 MEUR l’any passat) en aquesta línia i ha avisat que, “qui no s’adapti a les noves mesures, haurà de canviar de sector”.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close