Nova edició de la Festa del Segar i del Batre

Santa Eulàlia ha acollit aquest dissabte la vint-i-unena edició de la festa del batre amb activitats diverses durant al llarg del dia. L’esdeveniment sobre el blat, que és el més antic de la comarca d’Osona, ha tingut lloc a sota del camp l’Era del Soler, que ha aplegat segadors i batedors vinguts de tota la comarca d’Osona, de poblacions com Folgueroles o Santa Eugènia de Berga, però també d’altres punts de Catalunya, i on per primera vegada s’ha dut a terme la batuda a pota.
Antigament la batuda a pota es duia a terme un cop s’havia fet la segada. Se’n deia batre a potes perquè els animals de treball de cada casa de pagès aixafaven les espigues de les garbes per tal de separar el gra de la palla i tenir tots dos productes ben conservats i a punt per distribuir-los.
A més de la tradicional ventada del blat, però, Santa Eulàlia ha comptat també en aquesta edició amb una exposició d’eines, tractors i màquines del camp, jocs tradicionals i artistes pintant en directe. A banda d’una altra exposició, en aquest cas, sobre el Molí de la Calvaria i l’ofici de moliner a l’Ecomuseu del blat.
L’activitat de la vint-i-unena edició de la festa del batre de Santa Eulàlia s’encetava a les 7 del matí amb la segada dels segadors i els Cants de Sega i les Tornades catalanes, a les 11. A l’hora de dinar Cal Xoriguer i Can Ton han ofert per aquesta edició el menú dels segadors. Més tard, a les 4 de la tarda, es parava la batuda i començava el batre a pota amb la col·laboració dels Tonis del municipi.
Al vespre, prenia el protagonisme una conferència sobre el Molí de la Calvaria i l’ofici de moliner a l’Ecomuseu del blat i, més tard, un sopar de pagès a la fresca. Finalment, es tancava l’esdeveniment amb un concert.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close