Mig segle de model innovador a l’Andersen
Durant el curs, l’escola Andersen de Vic ha anat duent a terme actes de celebració del 50è aniversari, però aquests últims dies s’han viscut els dos principals, dijous amb l’acte més institucional a persones destacades de la història del centre i dissabte, la festa més important de l’aniversari amb música i teatre adreçada, en una primera part, a les famílies d’alumnes actuals i, més tard, als exalumnes, mestres i amics de l’escola en general. L’esdeveniment, amb èxit de participació, també va servir per inaugurar l’erscultura commemorativa enfiladissa, d’Eulàlia Sellarès.
L’abril del 1966, quan encara ni s’intuïa el final del franquisme, Mercè Paracolls i dues mestres més juntament amb set alumnes van començar a donar forma i sentit a l’escola. Laica, catalana i mixta, aquella escola era singular, fora del normal. L’Andersen de Vic va ser la primera escola d’Osona que ho va fer tot en català, per on han passat més de 2.000 alumnes i que ha tingut set directors diferents comptant-hi la directora actual, Marta Vilà.
El 1970, es va decidir impartir EGB i els pares van crear una societat anònima, una experiència efímera i prèvia a la posterior cooperativa, fundada el 1975. Un altre moment important va ser el 1977, amb la inauguració de l’escola a l’emplaçament actual, i també el 1988, quan després d’un llarg procés va començar el primer curs com a escola pública.