La sequera preocupa
La sequera està començant a fer estralls a casa nostra. Ja fa més de 75 dies que no plou de manera generl i generosa a la Catalunya Central, el Prepirineu i al prelitoral. L’extrem sud d’Osona i est del Moianès ja presenten índexs de sequera excepcional i és severa o moderada a la resta de les dues comarques. L’última gran ploguda a les nostres comarques data del 25 de novembre, i des de llavors no hi ha hagut més que gotellades disperses que no han ajudat a pal·liar la situació. Aquesta manca d’aigua ha generat escassetat de menjar per a la fauna salvatge i això ha propiciat que els animals, especialment senglars i conills hagin començat a proveir-se del que troben a les explotacions agràries. Des d’horts fins a camps de conreu. Des d’unió de pagesos han demanat canvis legislatius per combatre els perjudicis que provoca la fauna salvatge i que estan portant al límit les explotacions.
Segons el departament d’Acció Climàtica, alimentació i agenda rural, a Catalunya hi ha entre 200 i 250.000 exemplars de senglar, una població que es concentra especialment a les comarques centrals i de Girona i que pobla de manera molt densa els nostres boscos. Segons el departament, caldria reduir-la fins a un 60%. Tot i això, hi ha altres espècies com els tudons, els ànecs o els cabirols que també han augmentat de manera exponencial la seva població i provoquen danys importants a les zones de conreu.
El sindicat també ha denunciat que no s’estan fent servir les eines que ja estan disponibles, i que l’aplicació de l’emergència cinegètica a les zones de resolució de vedes, que és de 8 senglars i 50 conills per quilòmetre quadrat, no permet actuar en llocs on aquestes poblacions no es controlen mitjançant la cadena tròfica. També ha reclamat que els pagesos puguin fer actuacions dins les pròpies finques.