Forjadors de tot el món s’apleguen a Alpens

Entre 150 i 200 forjadors vinguts de tot el món participaran des d’aquest divendres i fins diumenge a la XIV Trobada Internacional de Forjadors d’Alpens. Els artistes construiran plegats mobiliari urbà que es col·locarà, a posteriori, al centre històric del municipi osonenc, sent aquesta una de les novetats d’enguany, i partint la idea del llegat del forjador d’Alpens, Joan Prat, que va deixar més d’un centenar d’elements al poble, convertint-lo en un autèntic museu a l’aire lliure d’aquest art.

Des que el 2009 va convertint-se en una cita biennal, la Trobada Internacional de Forjadors d’Alpens és una de les més importants d’aquesta especialitat que es fa al sud d’Europa. El 2016 va aplegar a 175 forjadors procedents de Catalunya, Espanya, França, Àustria i el Japó, entre altres països, i enguany preveu mantenir les xifres.

La trobada, que se celebrarà a l’esplanada del municipi, començarà divendres. Abans de posar-se mans a l’obra, els participants gaudiran d’una ‘masterclass‘ de mans de Jadran Stenico, considerat un dels dos millors forjadors del món.

Després de la classe teòrica els participants, dividits en grups començaran amb la construcció del projecte d’enguany, uns treballs que es perllongaran al llarg de dissabte i diumenge al matí.

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, coincidint amb la 10a participació en la cita, ha dissenyat un banc que serà una de les peces que s’elaborarà enguany.

A banda de veure els treballs dels forjadors internacionals, al llarg del cap de setmana els assistents podran endinsar-se en aquest art a través d’una mostra d’obres de forja, que es durà a terme a la Fàbrica Vella, i d’itineraris guiats en les quals descobriran els elements confeccionats amb aquesta tècnica que es conserven a Alpens. En l’última edició unes 2.500 van assistir al certamen, gairebé deu vegades la població que té el municipi osonenc.

En paral·lel s’atorgarà un premi honorífic a la trajectòria d’una entitat o d’un forjador; i el sisè premi Joan Prat de forja artística, que s’escull entre els forjadors que participen en la trobada.

Contingut Relacionat