En Toca-sons es salva de la forca

El Toca-sons d’enguany ha estat declarat innocent! Així ho ha decidit els elements de Cultura Popular com el ball de bastons, les sardanes i els gegants, que han salvat el bandoler taradellenc de la forca. Joan Morcillo va ser l’escollit per ser el 25è Toca-sons, i ell i la seva colla de bandolers, van entrar poc més tard de les 19.00h de la tarda per la plaça Tuneu, on van començar a fer de les seves. L’agutzil, que durant tot el dia va seguir avisant a la població que el bandoler s’acostava, el va intentar parar, però en un primer moment no se’n va sortir. En Toca-sons va atracar el forn Sant Sebastià i en va sortir amb el pastís d’en Toca-sons i amb unes espelmes amb un 25 gegant que va bufar per celebrar l’aniversari. A la cruïlla del passeig Domènec Sert i la carretera de Balenyà hi va haver una gran batalla on el sometent va aconseguir lligar els bandolers, però aquests van rebre una ajuda inesperada: els personatges que havien fet de Toca-sons des del primer fins al darrer, van sortir a la seva defensa i els van deslligar.
Més endavant, i després d’una altra batalla, l’agutzil i en Toca-sons van firmar una treva que va servir per homenatjar a tots els Toca-sons. La pau va durar fins a la plaça de les Eres, que es va tornar a omplir com a les grans ocasions, per ballar la sardana d’en Toca-sons. El bandoler va tornar a caure a la trampa i el sometent el va poder capturar per ser portat al Centre Cultural, on va ser jutjat. Un judici amb un fiscal francès i un jutge anti-independentista que va comptar amb diferents testimonis que van declarar a favor i en contra d’en Toca-sons. Després d’escoltar-los, el jurat popular el va declarar culpable, però un cop estava a la forca, va aparèixer la deessa Orobas, que va reivindicar la cultura popular i els seus elements. Finalment en Toca-sons es va salvar de ser penjat.
Mentre en Toca-sons s’enlairava, van sortir, un per un, tots els Toca-sons, que des del 1993 cada 25 d’agost omplen la vila de Taradell de pólvora. Una trabucada final que va servir per tancar una edició emotiva i molt participativa.

Contingut Relacionat