11 anys de l’incendi d’Horta de Sant Joan

Aquest juliol es compliran onze anys de l’incendi d’horta de Sant Joan, que va devastar el parc natural dels ports i que va causar la mort a cinc bombers que van quedar atrapats per les flames. Entre ells, un jove osonenc. Pau Costa, de Sant Julià de Vilatorta, va ser desplaçat fins a la Terra Alta, per ajudar a fer front a un dels incendis més devastadors de la història recent a Catalunya. Del seu grup, només Josep Pallàs va aconseguir sobreviure.

L’incendi d’horta de Sant Joan va marcar un abans i un després. El comportament meteorològic va dificultar molt la feina als cossos d’extinció i va crear una alerta a nivell europeu sobre la gestió del territori i el canvi climàtic. Ara, el pare de Pau Costa, juntament amb Marc Castellnou i Josep Pallàs, han produït un documental anomenat ‘L’amenaça incandescent’, que explicarà com el canvi climàtic ha convertit els grans incendis en una de les principals amenaces pel planeta.

Els nous megaincendis han fet canviar el paradigma d’extinció i les tàctiques i tècniques dels bombers, però des de fa anys s’està alertant de la creixent massa forestal a tot el continent degut a la reducció de les pastures i els conreus. És per això, que diversos col·lectius relacionades amb l’extinció d’incendis, com els GRAF,  han tornat a expressar que cal mantenir el territori rural viu i amb activitat agrícola i ramadera, i que el paisatge torni a ser un mosaic amb diferents ecosistemes. Els camps de conreu, hortes i les pastures poden ser bons aliats contra els grans incendis forestals.

Contingut Relacionat

La nostra web utilitza cookies per a una millor experiència d'usuari. Consulta la nostra política de cookies per obtenir més informació sobre les cookies i com les utilitzem. Més informació

Accepto

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close