Campanya de Verkami per recuperar el cereal de la pisana en una finca de Montbui

L’Associació Agroecològica Ecomercaderet, a la masia de Can Mercaderet de Santa Margraida de Montbui, ha obert una campanya de micromecenatge a Verkami per recuperar el conreu del cereal de la pisana a la comarca. Es tracta d’un dels primers cerelas que va conrear l’ésser humà en arribar a Europa durant el Neolític. La pisana rep el nom científic de “tritucum dicoccum”, té una tija molt més llarga que el blat, les espigues pengen de cap per avall i els grans tenen el doble de pell, el que els fa més complicats de pelar que altres cereals. Això provoca, però que el gra de la pisana tingui més fibra i sigui més ric en proteïnes que els altres blats, tot i que no se’n pugui extreure tanta farina.

A Catalunya s’han trobat grans de pisana socarrimats en jaciments arqueològics de l’època dels ibers, dels romans i també de l’Edat Mitjana. A la resta d’Espanya, Astúries és l’únic territori on s’ha conservat el seu cultiu amb el nom de póvia. La campanya de Verkami per promoure el conreu de la pisana a l’Anoia porta per nom “Menja’t la pisana” i en 13 dies ja ha recollit més de 500 euros. L’organitzen conjuntament Ecomercaderet i el col·lectiu Eixarcloant. El que es reculli servirà per poder cobrir les despeses del seu cultiu i tots els mecenes tenen diferents recompenses en funció de la quantitat que aportin al projecte.

Contingut Relacionat